Golonka z galaretką z szynkowara

 Dzień dobry

Dziś zachęcam do zrobienia pysznej wędliny z golonki ze skórą w galarecie, a wszystko aromatycznie przyprawione i ugotowane w szynkowarze.

Do przygotowania będziemy potrzebowali :

  • Duża golonka z cienką warstwą skóry - około 1 kg mięsa bez kości
  • Zalewa (sól peklowa, ziele angielskie, liść laurowy, czosnek w ząbkach)
  • Sól peklowa 7 gram
  • Sól wędzarnicza 10 gram
  • Majeranek 1 łyżeczka
  • Pieprz czarny mielony 1 łyżeczka
  • Kolendra mielona 1 płaska łyżeczka
  • Cukier 1 płaska łyżeczka
  • Czosnek granulowany 1 łyżeczka
  • Żelatyna 2 łyżeczki
  • Woda zimna ok 50 gram

Zanim zaczniemy pracę z szynkowarem musimy przygotować golonkę, a więc:

Ronimy zalewę. Do przegotowanej wody dodajemy peklosól, ok1 płaska łyżka na litr wody, kilka ząbków czosnku nieobranego, ale przekrojonego na pół, kilka ziarenek pieprzu, kilka liści laurowych, trochę ziela angielskiego. Zalewamy zalewą golonkę i wstawiamy do lodówki na 5 dni.


Po 5 dniach możemy zabrać się do pracy. Golonkę należy osuszyć, następnie kroimy w sporą kostkę, ok 2-3 cm razem ze skórą. Mieszamy dokładnie z przyprawami, pod koniec dolewamy zimniej wody i jeszcze chwilę mieszamy. Następnie wszystko wkładamy do szynkowara często ubijając, aby mięso było zbite i nie było wolnej przestrzeni.



Gotowy szynkowar wstawiamy do gotowania, temperatura ok 80-85%, lustro wody musi być powyżej wkładu mięsnego. Czas gotowania 3 godziny i 15 minut. Po tym czasie szynkowar wyciągamy i całość studzimy w zimnej wodzie, po ostudzeniu całość wkładamy do lodówki na ok 12 godzin i .......

Smacznego :-)




Komentarze